Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Bamije na Barski način

Bamije na Barski način

Objavljeno 03.12.2011 u 18:45:53 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Sa povrćem Google+ account

Recept je pregledan: 32154 puta

Bamija je povrće koje je u našem gradu dosta rasprostranjeno i jako ukusno. Sama biljka je vrlo dobra za holesterol, čišćenje krvi i krvnih sudova, vrlo se lako priprema i karakterističnog i prijatnog je ukusa.

Način pripreme

Bamije se prvo operu, skine peteljka i zajedno sa sjemenkama potope u litar vode u koju je stavljeno malo sirćeta. Odmah se posuše u čistoj krpi, i prže se na dubokom, vrelom ulju nekih 5-10 minuta, da ostanu svijetle boje. U drugoj šerpi izdinstati 2 glavice crvenog luka, dodati pola kilograma na kockice nasjeckane teletine, zatim u to dodati ispržene bamije i po mogućnosti jedan crni isprženi patlidžan. Dalje dinstati, u međuvremenu dodati 3 paradajza koje smo prethodno ogulili i očistili od sjemena.

Zatim dodati začine: 1 kašika soli sa začinskim povrčem, pola kašike crvene paprike, 2 kašike sirćeta (kao zamjena može i limun) i sve to preliti sa 2 dl vode. Na tihoj vatri dinstati pola sata bez miješanja. Ponekad protresti šerpu da biste izbjegli zagorijevanje i raspadanje bamija ukoliko bi koristili kašiku. Ne žalite truda, jer je specijalitet odličan.

Savjet: Bamije moraju biti mlade. Ako se vrh, prstima lagano prelomi, znači da je bamija mlada, a ukoliko se savija i vuče žilice sa sobom, bamija se računa starom.

|
Recept je objavila/o: suzana29

Sastojci

Bamije na Barski način
1kg
sviježe bamije
1/2 kg
teletine
dvije
glavice crvenog luka
jedan
patlidžan srednje veličine
jedna
kašika soli sa začinskim biljem
100ml
maslinovog ulja
jedna
kašika crvene paprike
dvije
kašike vinskog sirćeta ili limuna
tri
paradajza
200ml
vode
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013