Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Baklava iz Bosne

Baklava iz Bosne

Objavljeno 10.01.2013 u 11:44:06 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 39944 puta

Baklava nad baklavama!

Način pripreme

Podjeliti jufke na šest jednakih dijelova.

Orahe samljeti, a jedan dio isjeckati da budu krupniji.

Samljevene i isjeckane orahe pomiješati sa tri šolje šećera. Podijeliti na pet jednakih dijelova.

Tepsiju pomastiti sa maslacem, pa složiti prvi red jufki. Na jufke stavljadi jedan dio oraha, pa prekriti sa jednim dijelom jufki.
Tako posložiti sve jufke i orahe. Na kraju se stavi zadnji dio jufki.

Oštrim nožem isjeći baklavu kao na slici.

Maslac dobro ugrijati, pa kašikom ravnomjerno preliti preko cijele baklave.

Staviti u rernu na temperaturu od 250°C da malo porumeni, pa zatim smanjiti temperaturu na 110°C i peći oko 2 sata.

Agdu pripremiti (skuhati vodu sa šećerom uz dodatak par kriški limuna) na vrijeme jer se mora ohladiti dok baklava bude pečena.

Baklavu pečenu, mlaku, zaliti sa hladnom (sobne temperature) agdom.

Ostaviti da upije i dobro ohladiti prije služenja.


|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Jufke i fil
1,5kg
jufki za baklavu
1,5kg
oraha
tri
šolje šećera (dodati u orahe)
dva
maslaca (preliti prije pečenja)
Agda (zaljev)
1,5kg
šećera
1150ml
vode
-
nekoliko kriški limuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013