Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Baklava 1

Baklava 1

Objavljeno 18.01.2018 u 08:20:46 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 645 puta

Baklava sa mljevenim, sjeckanim orasima i tiritom.

Način pripreme

Dva pakovanja jufki, puter i malo masla za prskanje (mazanje)jufki. Pola putera za tirit (ja pravim sa pola ,dovoljno mi).  1kg oraha, pa i malo više, 1,5 kg šećera,  1,5l vode, dvije tri kriške limuna.

Pomastim tepsiju, redam jufke i mastim, od treće postepeno posipam naizmjenično tirit, mljeveni sjeckani orasi.

Usput, svaku jufku mastim. Kad potrošim prvu jufku, to mi je već  sredina, stavim tirita, mljevenih i sjeckanih oraha najviše.

 Nastavljam slagati jufke, mastiti i posipati naizmjenično.

Zadnje tri -četiri kore, pomastim i njih više ne posipam.

Izrežem baklavu, pospem masnoćom, malo s ruke poprskam vodom i stavim da se peče u zagrijanoj rerni na 250˘C. Čim blago ravnomjerno porumeni, smanjim na 160˘C, pokrijem folijom nekih dvadeset minuta, pa onda opet skinem foliju i smanjim na oko 130˘C i još  se polako po istiha peče. Mora se dobro isusiti ali ne i prepeći.

Izvadim vruću, zalijem toplom agdom.

Agda

Agdu lijepo skuham da se pojave sitni mjehurići i probate, izvadite malo na tanjirić, vidi se ako je taman, kap ne klizi brzo niz tanjirić. Pokrijem folijom i tako stoji dok se ne ohladi. Ako vam ostane agde poslije možete opet da prelijete po baklavi. Ja je uvijek skuham malo više, bolje nego da fali.

Tirit

 Napravim tako što puter hladan iz frižidera narežem u zdjelu i začas uz dodavanje brašna mrvim puter. Onda među dlanovima sve bude brzo usitnjeno. Malo ga suhnem u rerni na 50˘C, pa istresem na čistu krpu da se još malo osuši.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Baklava
dva
pakovanja jufki
jedan
puter
malo
masla
1kg
oraha, mljeveni i sjeckani
1,5kg
šećera
1,5l
vode (agda)
tri
kriške limuna (agda)
pola
putera (tirit)
brašna
po potrebi (tirit)
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013