Recept je pregledan: 5860 puta
Način pripremeDva pakovanja jufki, puter i malo masla za prskanje (mazanje)jufki. Pola putera za tirit (ja pravim sa pola ,dovoljno mi). 1kg oraha, pa i malo više, 1,5 kg šećera, 1,5l vode, dvije tri kriške limuna.Pomastim tepsiju, redam jufke i mastim, od treće postepeno posipam naizmjenično tirit, mljeveni sjeckani orasi. Usput, svaku jufku mastim. Kad potrošim prvu jufku, to mi je već sredina, stavim tirita, mljevenih i sjeckanih oraha najviše. Nastavljam slagati jufke, mastiti i posipati naizmjenično. Zadnje tri -četiri kore, pomastim i njih više ne posipam. Izrežem baklavu, pospem masnoćom, malo s ruke poprskam vodom i stavim da se peče u zagrijanoj rerni na 250˘C. Čim blago ravnomjerno porumeni, smanjim na 160˘C, pokrijem folijom nekih dvadeset minuta, pa onda opet skinem foliju i smanjim na oko 130˘C i još se polako po istiha peče. Mora se dobro isusiti ali ne i prepeći. Izvadim vruću, zalijem toplom agdom. Agda Agdu lijepo skuham da se pojave sitni mjehurići i probate, izvadite malo na tanjirić, vidi se ako je taman, kap ne klizi brzo niz tanjirić. Pokrijem folijom i tako stoji dok se ne ohladi. Ako vam ostane agde poslije možete opet da prelijete po baklavi. Ja je uvijek skuham malo više, bolje nego da fali. Tirit Napravim tako što puter hladan iz frižidera narežem u zdjelu i začas uz dodavanje brašna mrvim puter. Onda među dlanovima sve bude brzo usitnjeno. Malo ga suhnem u rerni na 50˘C, pa istresem na čistu krpu da se još malo osuši. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: