Način pripreme
Istopiti 100g crne čokolade sa 50ml ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
10 bjelanjaka, 200g šećera i 2 vanilin šećera izmutiti u čvrst snijeg.
10 žumanjaka i 2 praška za pecivo izmutiti viljuškom.
Dodati u prethodnu smjesu i izmutiti.
5 velikih kašika pšeničnog griza, 5 velikih kašika meda, prstohvat soli, 50ml mlijeka,
200ml ulja, istopljenu čokoladu i smjesu za medenjake dodati u prethodnu smjesu i izmutiti.
Dodati 10 kašika prosijanog glatkog brašna i miješati kašikom dok se smjesa ne ujednači.
Podložiti tepsiju (30cmx40cm) sa papirom za pečenje, istresti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.
Fil:
U šerpu nasuti 400ml mlijeka, 7 velikih kašika šećera, 3 kašike prosijanog glatkog brašna, 4 jaja (izmućeno) i 100g kuhinjske čokolade, izmiješati i staviti na ringlu da se kuha na srednjoj temperaturi.
Sve vrijeme miješati drvenom kašikom. Smjesa mora biti glatka. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi.
Pjenasto izmutiti 300g margarina. Dodati mlaku smjesu i miješati sve dok se smjesa ne sjedini.
250g izmrvljene tahan halve dodati u smjesu i miješati dok se smjesa ne sjedini.
U smjesu po želji možete dodati i samljevene orahe.
Staviti u frižider na sat vremena.
Ohlađenu koru prepoloviti. Dobiju se dvije kore veličine 30cmx20cm.
Jednu koru premazati filom i preklopiti drugom korom te premazati kolač sa ostatkom fila.
Ukrasiti šlagom i istopljenom čokoladom.