Recept je pregledan: 31178 puta
Način pripremePuter u manjoj šerpici kuhati da dobije tamnožutu boju. Upržen puter ulit u manju zdijelicu i staviti na toplu vodu.Na listove jufke staviti tepsiju i izrezati je veličine dna tepsije. Tepsiju premazati puterom, pa redati jufku na jufku do 4 reda, a između svakog lista jufke puterom nakapati. Na četvrti red jufke nanijeti pola mljevenih oraha, zatim redati ponovo jufku i izmedju ubacivati komadiće (odreske jufke) poprskati malo puterom, pa posuti polovinom sjeckanih oraha. Ponavljati postupak da se utrose svi orasi i jufka. Baklavu dobro rukama pritisnuti, pa premazati puterom. Baklavu izrezati i prekrit backpapirom. Peci na 170°C. Priprema agde-sirupa: U šerpu uliti vodu, oba šećera i limun. Kuhati na laganoj temperaturi. Agda je kuhana kada se promjesi kašikom i zadnja kap sa kašike se počne razvlačiti. Hladnu baklavu sa hladnom agdom-sirupom preliti i backpapirom prekriti, pa tepsijom za 1 broj manjom ravno poklopiti. Na tepsiju staviti šerpu vode da se površina baklave ne podiže. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: