Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članci

Članci - posljednji objavljeni

Porijeklo sendviča Sendvič je počeo da se upotrebljava u XVIII vijeku i pripreman je za pionira brze kuhinje Engleza Džona Montegjua, vojvodu od Sendviča. Vojvoda je često sjedio za kartaškim stolom, pa da ne bi napuštao igru, kada ogladni, njegov kuhar je pronašao za njega ovaj obrok sa više namirnica...
Kako ispeči dobar hljeb-kruh Neće biti zgoreg, da naše domaćice podsjetimo na dobre stare i isprobane recepte naših, nena, baka, a neke i da uputimo kako se mijesi i peče dobar domaći hljeb-kruh. U mnogim krajevima naše zemlje smatra se pravom sramotom ako djevojka ili žena ne zna umjesiti hljeb. U velikim...
Ruzmarin začin za zdravlje Upotrebljava se u slučaju migrena, lošeg varenja, poremećaja u funkciji bubrega, reumatizma, gasova u crijevima i reumatične neuralgije. ČAJ PROTIV MIGRENE: 30 do 40 grama ruzmarinovih listića prelijte sa 300ml ključale vode. Ostavite da tako stoji dvadeset minuta, a zatim procijedite....
Breskva lijek za reumu i glavobolju Breskva je porijeklom iz Kine, gdje su je uzgajali kao kulturnu vočku 2000 godine prije nego što su za nju doznali Rimljani. Početkom naše ere donjeta je u Italiju i Francusku iz Male Azije i Grčke, a u zapadne evropske zemlje u toku 15 i 16 stoljeća. Danas se breskva uzgaja na velikim...
Jabuka više doktor manje Jedna jabuka dnevno čini doktora nepotrebnim - izreka je, koju su još stari Hindusi izrekli i do sada je, bez obzira na sva dostignuća u unapređenju ishrane, niko nije opovrgao. Naprotiv sve više je onih, koji je sve glasnije izgovaraju. Sada je pravo vrijeme da se sjetimo ove izreke....
Svemočni čaj od nane Čaj od nane je izvanredno sredstvo i za njegu kose - jača korjen i podstiče rast vlasi. Pored toga daje kosi prirodan sjaj i živost. Postupak je izvanredno jednostavan: kosu poslije pranja isprati mlakom nanom i sačekati da se sama osuši. Ako je hladno, glavu povezati, a osušiti je...
Dragocjena tri obroka Ne može se jesti danas za juče - ni danas za sutra! Borba protiv suvišnih kilograma opsesija je miliona ljudi širom svijeta, i sve je više onih koji na različite načine nastoje da skinu koji suvišni kilogram. Ali, skoro svakom dijetom, manje ili više uspješnom, ne gube se samo...
Kalorična vrijednost na 100g jestive materije Namirnica ccal goveđe meso 119 govedina pečena 192 govegina kuhana 130 svinjsko meso 142 svinjsko pečenje 191 slanina 820 jezik 228...
Kalorije i njihov utrošak Svaki izvor energije iz prehrambenih namirnica nema isti krajnji efekat. Suvišne kalorije koje potiču iz ugljenih hidrata (4,1 ccal po gramu), neće sagorjeti, već će se nataložiti u organizmu u obliku masnih naslaga. Jednom rječju, kalorije koje potiču iz ugljenih hidrata nas goje....
Sirče kao neophodan i koristan dodatak salatama Kod pripreme ukusne salate, jednu od najvažnijih uloga ima sirće, bilo da se direktno stavlja u salatu ili u marinat. Za začinjavanje, treba upotrebiti sirće razblaženo vodom, jer koncentrisana sirćetna kiselina može da ozledi sluzokožu želuca. U principu, salati treba dodati što manje...

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013