Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članci

Članci - posljednji objavljeni

Dijetalna ishrana Hrana je svakako jedan od najvažnijih faktora prijeko potrebnih za život. Ona je preduvjet za održavanje života, za razvoj i rast. Djeluje u velikoj mjeri na zdravlje čovjeka, a s tim i na njegove umne, tjelesne i radne sposobnosti. Hrana mora odgovarati potrebama ljudskog organizma. To...
Umaci Poznata je stara poslovica da se po dobrom umaku poznaje dobra kuharica. Postoji mnogo vrsta umaka, jednostavnih i složenijih, blagih i pikantnih. Za umake moramo upamtiti ovo pravilo: uz nježno i bijelo meso i uz riblja jela i fino povrće pristaju blagi umaci, a jela jaččeg okusa...
Piće za slabe, malokrvne i bolesne na plućima Pet svježih, domaćih provjerenih jaja pažljivo oprati u sirćetu. Zatim ih oprati u hladnoj vodi, pa obrisati čistom krpom. Staviti ih u porculansku posudu. Staviti jaja jedno uz drugo, a da se pri tome pazi, da ne budu previše stisnuta jedno uz drugo, ali i da razmak ne bude velik....
Serviranje salata Pored pripremanja jela, važnu ulogu kuharstvu i gastronomiji ima serviranje. I najukusnije pripremljeno jelo, ako se na sto iznese u staroj i okrnjenoj posudi ili šerpi, izgubiće od svoje privlačnosti. Obrnuto - najskromniji objed, kakvi su, na žalost, sve češće na našim trpezama,...
Prirodno konzerviranje krastavaca Krastavce-kornišone oprati u mlakoj vodi, kako bi sa njih odstranili svu nečistoću. Zatim poslagati u čistu teglu od 5 litara i preliti vodom. Vodu izručite u šerpu, pa izmjeriti koliko ima litara. Na svaku litru vode staviti 70 grama kuhinjske soli. Šerpu sa vodom i solju...
Kada kuhate jaja Kada kuhate jaja ima nekoliko malih sitnica koje vam mogu pomoći da jaja lijepo skuhate i da ih oljuštite. Ako jaja držite u frižideru, nemojte ih staviti u vrelu vodu, da biste ih kuhali. Ljuska će odmah ispucati. Stavite ih u hladnu vodu i pustite, da se lagano zagrijavaju na blagoj...
Mineralne soli i njihova uloga Mineralne soli nemaju kaloričnu vrijednost, ali su potrebne za normalno funkcionisanje našeg organizma. Nedostatak minerala u hrani dovodi do oboljenja i poremećaja. Organizam dobiva najviše soli od povrća i voća, a manje od namirnica životinjskog porijekla. Mineralne tvari organizam...
Ne izbacujte hljeb iz ishrane Za održavanje tjelesne težine potrebno je najmanje 45 odsto unijete energije da potiče upravo od hljeba ili tjestenina. Tako je, na primjer, muškarcu koji se bavi srednje teškim radom potrebno blizu pola kilograma hljeba dnevno. Ugljeni hidrati su sastojci hrane koji nam daju energiju...
Vino Vino dostojno ovog imena zaslužuje ne samo da se pije, već i da se gustira. Stoga je neophodno upoznati nekoliko jednostavnih pravila kako se ne bi poćinile greške zbog kojih bi gosti mogli da steknu o vama pogrešan sud. Prvo pravilo sugeriše sam dobar ukus: s obzirom da je plemenita...
Porijeklo sendviča Sendvič je počeo da se upotrebljava u XVIII vijeku i pripreman je za pionira brze kuhinje Engleza Džona Montegjua, vojvodu od Sendviča. Vojvoda je često sjedio za kartaškim stolom, pa da ne bi napuštao igru, kada ogladni, njegov kuhar je pronašao za njega ovaj obrok sa više namirnica...
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013