Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članci

Članci - posljednji objavljeni

Serviranje aranžiranje i dekorisanje salata Pored pripremanja jela, važnu ulogu kuharstvu i gastronomiji ima serviranje. I najukusnije pripremljeno jelo, ako se na sto iznese u staroj i okrnjenoj posudi ili šerpi, izgubiće od svoje privlačnosti.
Obrnuto - najskromniji objed, kakvi su, na žalost, sve češće na...
Kako sačuvati jaja bez hladnjaka Sviježa jaja potopiti u krečno mlijeko. Za ovo koristiti potupno čistu drvenu, staklenu ili keramičku posudu (nikako metalnu).
Jaja pojedinačno potapati u tečnost pomoću drvene kutljače ili sa dvije drvene kašike, pritom paziti da ne naprsnu od udara. Naprslo jaje će...
Šta je intolerancija Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem.
...
Grožđe U najstarijim zapisima grožđe je uz jabuku prvo voće koje se pominje i jedno od najbogatijih hranjljivim sastojcima. U grožđu već prema vrstama, ima 14-30% šećera, pa mu u tome može konkurisati samo smokva. To je i jedna vrsta hrane, koja daje najviše kalorija. Jedan...
Pasteriziranje voćnih sokova Svi sokovi mogu pasteriziranjem postati trajni, bez obzira na to kako ih pripremamo i da li su slatki ili nisu. Međutim, sok bolje sačuva svoju aromu ako ga prije pasterizacije zašećerimo. Staklenke, koje smo napunili sokom i zatvorili gumenim čepom, stavimo na podmetač ili na uložak...
Povrće je najzdravije Ovih dana poslije praznika red je da zamjenimo mesnu ishranu vegetarijanskom ishranom. Suhi grašak, grah i ostalo mahunasto povrće mogu donekle uspješno da zamjene bjelančevine životinjskog porijekla koje služe za izgradnju i obnavljanje tkiva, tako da je jednostavnije...
Najpogodnije temperature za pečenje kolača Uobičajeno je da se tijesta za kolače stavljaju u toplu pećnicu. Međutim, ako vatra nije dobra može se dogoditi da se kora zapeče, a sredina ostane gnjecava ili da zbog laganog pečenja tijesto spadne i umjesto naraslog kolača dobijamo tanku i žilavu masu. Da bi to izbjegli potrebno je da...
Kako da pripremate meso Najčešći načini pripremanja mesa su: kuhanje, dinstanje, prženje i pečenje. Kuhanje mesa. Kada kuhate supu-juhu, meso stavite u hladnu vodu da supa-juha bude jača. želite li sočno meso, stavite ga u vrelu vodu i kuhajte na laganoj vatri. Za vrijeme kuhanja na površini će se...
Voćem protiv otrova Dnevni minimum svježeg voća koje čovjek treba da pojede jeste približno 300g. Međutim, prema statističkim podacima, ta brojka je upola manja. Lajnus Poling, dvostruki nobelovac, stručnjak za ishranu, rekao je da čovjek treba unositi više vitamina C i to čak jedan gram dnevno, mada...
Šta dodati majonezi? Evo nekoliko ideja za dopunjavanje majoneze! Andaluzijski umak: dodajte majonezi kašiku ukuhanog paradajza i sirovu papriku narezanu na sitne rezančiće. Ružičasti umak: u majonezu umiješajte sok svježeg paradajza i malo limunova soka. Služite uz račiće ili ribe. Tirolski...

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013