Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Sirče kao neophodan i koristan dodatak salatama

Sirče kao neophodan i koristan dodatak salatama

Objavljeno 15.05.2013 u 10:53:36 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Kod pripreme ukusne salate, jednu od najvažnijih uloga ima sirće, bilo da se direktno stavlja u salatu ili u marinat. Za začinjavanje, treba upotrebiti sirće razblaženo vodom, jer koncentrisana sirćetna kiselina može da ozledi sluzokožu želuca. U principu, salati treba dodati što manje sirćeta, a što više ulja.

Zlatno pravilo za začinjavanje proisteklo je iz anegdote: "Sirće salati neka dodaje cicija, ulje rasipnik, a miješanje treba povjeriti neumjerenoj osobi."

Iako je sirće, uglavnom, neophodan dodatak svakoj salati, treba biti obazriv i držati se propisanih količina, jer ono može da bude isto toliko korisno koliko i štetno. Kod nas se najčešće koriste četiri vrste sirćeta: alkoholno, vinsko, voćno i jabukovo sirce.

Alkoholno sirće se proizvodi industrijski i to je sintetski proizvod. Njegova upotreba je najrasprostranjenija, iako ono u odnosu na vinsko, a naročito na voćno sirce ima znatno manje dijetetske vrijednosti. U alkoholno sirće spada i esencija, ali se ona koristi isključivo za spravljanje zimnice.

Vinsko sirce pravi se od bijelog ili crvenog vina, koristi se najviše u primorskim (pod nazivom kvasina) i u ostalim vinorodnim krajevima. Većinom se koristi sirće od crvenog vina, ali i ono koje se pravi od belog je podjednako ukusno i kvalitetno.

Voćno sirce se dobija od različitih vrsta voća, a najpoznatije je sirće od jabuka. Pravi se uglavnom, od svakog voća koje sadrži dovoljnu količinu šećera za fermantaciju.

Jabukovo sirće se i kod nas sve češće upotrebljava, ne samo zbog karakterističnog mirisa i ukusa, već i zato stoje utvrđeno da ima određena ljekovita svojstva, pa se upotrebljava i kao veoma zdrav i koristan napitak.

Napitak od jabukovog sirćeta se priprema na sljedeći način: pomiješa se kašičica meda, kašičica jabukovog sirćeta i 2 dl vode, dobro izmiješa i ostavi dok se med ne otopi. Pije se u malim gutljajima između ili za vrijeme obroka. Ovaj napitak pospješuje varenje i deluje bakteriostatički - što znači da uništava određene štetne bakterije u organizmu. Ukoliko se uzima ujutru, prije jela, djeluje stimulativno i osvježava.. Pomaže kod pretjeranog fizičkog i psihičkog napora.

Ali, ovo sirće, kao i sva druga, ne bi trebalo da koriste oni koji pate od čira u stomaku, gastritisa ili zatvora.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013