Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kako pripremiti dobru vočnu salatu

Kako pripremiti dobru vočnu salatu

Objavljeno 15.05.2013 u 10:43:08 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Kod pripremanja voćnih salata, pored ukusa, bitan je izgled. Voće od kojeg se priprema salata, najčešće se sjecka, pa je važno da nož bude oštar kako se voće ne bi izgnječilo i salata pretvorila u kašu.

Nekoliko malih, korisnih savjeta pomoći će da voćna salata uspije.

-Da bi jabuke sačuvale prirodnu boju, poslije ljuštenja i sjeckanja treba ih staviti u hladnu, malo posoljenu vodu i ostaviti da stoje do upotrebe.

-Snijeg od bjelanaca, brže će se umutiti ako se doda na vrh noža šećer u prahu i nekoliko kapi limunovog soka.

-Ukoliko se vočna salata začinjava šlagom ili kremom, ove sastojke treba dodavati neposredno prije služenja, inače će se šlag, u dodiru sa voćnim sokom istopiti. Ako je u pitanju veća količina, predviđena za više osoba, u frižideru treba držati voćnu salatu i šlag u zasebnim posudama.

-Kora limuna, kao dodatak voćnoj salati može se bez straha upotrijebiti ako se limun prethodno dobro opere četkicom i toplom vodom kojoj je dodato malo sobe bikarbone. Na taj način hemikalije za prašenje voća biće uklonjene.

-Da banane ne bi potamnile u voćnoj salati, treba ih popraskati limunovim sokom i posuti šećerom u prahu. Ovo pravilo važi i za drugo voće, koje u dodiru sa zrakom mijenja boju (jabuke, kruške).

-Suhe šljive, prije stavljanja u voćnu salatu potopiti preko noći u zaslađeni čaj kome je dodata kriška limuna. Do jutra će nabubriti i dobiti prijatnu aromu.

-Voće iz koga se lako cijedi sok (jagode, maline, kupine), treba prati pod blagim mlazom vode.

-Voće jakih boja (crne višnje, kupine, borovnice) kao i voće kiselog ukusa (ogrozd, ribizle) nije podesno za voćne salate. Ukoliko se, ipak, upotrebi, treba ga dodati salati neposredno prije služenja.
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013