Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Šta je intolerancija

Šta je intolerancija

Objavljeno 07.04.2014 u 10:08:04 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje



Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem.



Intolerancija hrane je negativna reakcija na hranu ili neki sastojak hrane, koja se javlja svaki put nakon konzumiranja veće količine hrane, od strane probavnog sistema koji nije u stanju da pravilno probavi ili razloži hranu, zbog nedostatka određenih enzima.



Intolerancija sama po sebi nije alergija na hranu, kod koje je čitav imunološki (odbrambeni) sistem organizma aktivan, a nije ni trovanje koje je uzrokovano toksičnim materijama.

ZAŠTO JE TEST INTOLERANCIJE HRANE IZUZETAN?

-lako je dostupan

-predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći

-zavisi isključivo od odluke pojedinca



UZROK INTOLERANCIJE – HISTAMIN

Intolerancija je uzrokovana povećanom razinom histamina u hrani. Histamin, se nalazi  u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije kao: vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće i u prerađenoj mesnoj hrani kao: salama, šunka, slanina, kobasica, pršut,  te druge namirnice kao: školjke, većina riba uključujući i riblje konzerve, konzervirani paradajz, kečap, špinat, čokolada ...



Razgradnju histamina vrši enzim diamin oksidaza u probavnom sistemu. Ako je nedostatak ovog enzima, a povećan unos količine namirnica bogatih histaminom javljaju se simptomi poput glavobolje, osipa, svraba, proljeva i povraćanja ili bolova u trbuhu. Reakcije na histamin u hrani nisu alergije na hranu iako simptomi mogu izgledati isto, zbog  povećanog lučenja histamina i u tijelu.



Najčešća intolerancija je:

1. Intolerancija kravljeg mlijeka – mlijeko koje sadrži mliječni šećer laktozu, za čiju je razgradnju potreban enzim laktaza, koji nastaje u ćelijama tankog crijeva.

2. Intolerancija glutena- gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, te njegovo nepodnošenje izaziva bolest crijeva celijakija.



SIMPTOMI INTOLERANCIJE  

1. Gastrointestinalni simptomi – najčešći : bol u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, gubitak apetita, žgaravica, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom;

2. Dermatološki simptomi- akne, ekcem, svrab, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza;

3. Neurološki simptomi- vrtoglavica, glavobolja, migrena, tenzijska glavobolja, nervoza, nesanica, nedostatak koncentracije;

4. Respiratorni simptomi- poteškoće disanja, astma, rinitis, sinuzitis, začepljenost uha, šum u uhu;

5. Psihološki simptomi- anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, mučnina, omaglica, panični napadi, napetost;

6. Lokomotorni simptomi- artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi.



Simptomi intolerancije ne moraju se javiti uvijek, nego samo ako se određena namirnica unosi u velikim količinama ili se unosi jako često. Npr. Osobe sa intolerancijom laktoze mogu bez problema uzimati mlijeko uz kafu ili popiti čašu mlijeka dnevno.



Dr.Almir Azabagić nutricionista

Ordinacija "Salus" Tuzla

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013