Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kako da pripremate meso

Kako da pripremate meso

Objavljeno 01.07.2013 u 22:47:24 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Najčešći načini pripremanja mesa su: kuhanje, dinstanje, prženje i pečenje. Kuhanje mesa. Kada kuhate supu-juhu, meso stavite u hladnu vodu da supa-juha bude jača. želite li sočno meso, stavite ga u vrelu vodu i kuhajte na laganoj vatri. Za vrijeme kuhanja na površini će se stvoriti pjena (skrutnuta bjelančevina), koju možete ukloniti sa supe-juhe. Zelenje stavite u supu-juhu kada ste meso već neko vrijeme kuhali. Dinstanje mesa. Masnoća na koju stavljate meso mora biti dobro ugrijana. Meso rumeno ispržite sa svih strana. Zatim mu dodajte luk, zelenje i začine. Posolite ga, nalijte malo vode, posudu poklopite i nastavite dinstanje na laganoj vatri dok meso omekša. Prženje mesa. Meso izrežite na manje komade i pržite ga u većoj količini vruće masnoće. Meso možete panirati, tj. uvaljati u brašno, jaja i mrvice. Taj način prženja zove se pohanje. Prije paniranja meso dobro osušite da se masa kojom ste panirali prilikom pečenja ne bi odlijepila. Pečenje mesa. Meso koje pečete mora stajati najmanje jedan dan prije upotrebe na hladnom mjestu. Govedina i 4 dana. Meso ne smijete dugo kvasiti u vodi nego ga brzo operite ili obrišite. Meso ne smije dugo stajati posoljeno, a osim toga nemojte ga presoliti. Prilikom pečenja na 1kg mesa dodajte 2-3 kašike masnoće. Teletina zahtijeva dosta masnoće. Svinjetina, ako je masna, treba samo jednu kašiku masnoće na 1kg mesa. Vodu dodajte tek onda kada prijeti opasnost da meso zagori. Dolijevajte je malo po malo. Posuda u kojoj ćete peći meso ne smije biti prostrana nego tako velika da u nju stane meso i ostane tek toliko prostora da kašikom možete zagrabiti sok za polijevanje mesa. Kada meso stavite peći, ljepšu stranu mesa metnite odozdo. Biftek okrenite onda kada je gornja strana dovoljno rumena. Dok se meso peče ne smijete ga nabadati vilicom da ne iscuri sok. Meso morate često zalijevati jer će na taj način biftek biti sočniji. Da bi meso prilikom pečenja iznutra ostalo sočno, ispočetka ga prelijte vrelom masnoćom ili ga stavite u neku masnoću i na prilično jakoj vatri zapecite sa svih strana. Pri tome će se površina stisnuti i sok neće iscuriti. Daljnje pečenje nastavite pri umjerenoj vatri uz nadolijevanje vode. Pripazite da sok za vrijeme pečenja sasvim ne zavri, jer inače postaje taman i gubi na kvaliteti. Za nadolijevanje upotrebljavajte hladnu vodu da bi se ono što je prileglo na dno bolje otopilo. Nikada nemojte odjednom staviti previše tekućine, jer meso neće biti reš i rumeno, nego će dobiti okus i izgled kuhanog mesa. Što je komad mesa manji i meso mlađe treba ga kraće i naglije peći. Ukoliko je meso koje se peče masno ili ako za mršavo meso upotrijebite više masti, onda nakon pečenja višak masti odstranite, a u preostali sok dolijte malo juhe, kratko prokuhajte, procijedite i prije serviranja prelijte preko pečenog mesa. Meso možete peći i u aluminijskoj foliji koju iznutra dobro namastite. Foliju sa svih strana dobro zatvorite da sok za vrijeme pečenja ne iscuri. Kada je meso pečeno, foliju skinite da bi se meso moglo lijepo zapeći i poprimiti rumenu boju. Biftek morate dobro istuči tupom stranom noža i na jakoj vatri naglo peči da ostane sočan i bude gotov za nekoliko minuta. Na slaboj vatri sok iz bifteka iscuri, a posljedica je žilavo i suho meso. Meso pecite s jedne strane dok dobije lijepu boju, a prilikom okretanja ne smijete ga zabosti vilicom da sok ne iscuri. Biftek je gotov kada je i na drugoj strani lijepo pečen. Kada su bifteci pečeni, u sok koji je preostao stavite mali komadič maslaca, promiješajte dok se masiac rastopi i prelijte odmah preko mesa. Ako meso pečete na žaru ili roštilju, najprije ugrijte roštilj a onda ga premažite uljem. Zatim meso stavite na ugrijani roštilj i za vrijeme pečenja često ga premazujte masnočom.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013