Nalazite se:
Početna stranica » Članak » Kada kuhate jaja


Ako jaja držite u frižideru, nemojte ih staviti u vrelu vodu, da biste ih kuhali. Ljuska će odmah ispucati.
Stavite ih u hladnu vodu i pustite, da se lagano zagrijavaju na blagoj temperaturi.
Ljuska na ovaj način neće ispucati i lako će se oljuštiti.
Da bi jaja bila tvrdo kuhana, ako su iz frižidera izvađena, potrebno je dvanaest minuta od trenutka kada voda počne da ključa.
Ako nisu bila u frižideru, dovoljno je osam minuta, da budu dobro kuhana.
Jaja se bolje skuhaju ako se stave u slanu vodu, jer slana voda ne ključa na 100°C, več na 120°C stepeni.
Da bi vam se jaja lijepo oljuštila, nemojte ih ostaviti u toploj vodi, odmah poslije kuhanja prelijte ih hladnom vodom.
Kuhana jaja nemojte nikako ostaviti dugo u vodi. Porozna ljuska propušta vodu od koje bjelance potamni i gubi ukus.