Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kada kuhate jaja

Kada kuhate jaja

Objavljeno 15.05.2013 u 12:36:54 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Kada kuhate jaja ima nekoliko malih sitnica koje vam mogu pomoći da jaja lijepo skuhate i da ih oljuštite.

Ako jaja držite u frižideru, nemojte ih staviti u vrelu vodu, da biste ih kuhali. Ljuska će odmah ispucati.
Stavite ih u hladnu vodu i pustite, da se lagano zagrijavaju na blagoj temperaturi.

Ljuska na ovaj način neće ispucati i lako će se oljuštiti.


Da bi jaja bila tvrdo kuhana, ako su iz frižidera izvađena, potrebno je dvanaest minuta od trenutka kada voda počne da ključa.

Ako nisu bila u frižideru, dovoljno je osam minuta, da budu dobro kuhana.

Jaja se bolje skuhaju ako se stave u slanu vodu, jer slana voda ne ključa na 100°C, več na 120°C stepeni.

Da bi vam se jaja lijepo oljuštila, nemojte ih ostaviti u toploj vodi, odmah poslije kuhanja prelijte ih hladnom vodom.

Kuhana jaja nemojte nikako ostaviti dugo u vodi. Porozna ljuska propušta vodu od koje bjelance potamni i gubi ukus.
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013