Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Breskva lijek za reumu i glavobolju

Breskva lijek za reumu i glavobolju

Objavljeno 15.05.2013 u 12:00:08 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje Zanimljivosti Savjeti



Breskva je porijeklom iz Kine, gdje su je uzgajali kao kulturnu vočku 2000 godine prije nego što su za nju doznali Rimljani. Početkom naše ere donjeta je u Italiju i Francusku iz Male Azije i Grčke, a u zapadne evropske zemlje u toku 15 i 16 stoljeća.

Danas se breskva uzgaja na velikim prostranstvima umjerenih tropskih predjela Evrope, Azije, Amerike, Afrike i Australije i ubraja se među najraširenije i privredno vrlo značajne voćke.
Danas ima preko 1000 kulturnih sorti bresaka, koje sazrijevaju od početka juna do konca oktobra.
Od sorte breskve zavisi sastav hranljivih sastojaka u plodovima. U suhoj tvari ploda najviše ima šećera i to saharoze, a manje invertnog šećera (2 - 3%).
Sadržaj saharoze se mijenja sa razvitkom ploda i stalno se povećava. Ukupni sadržaj šećera je najveći kada su plodovi potpuno zreli i iznose do 15%. Organskih kiselina ima 36 i njihov sadržaj takođe varira sa sazrijevanjem plodova i kreće se od 0,2 do 0,4%.
Upravo prema sadržaju šećera i kiselina razlikuju se pojedine sorte breskvi. Tako sorte, čiji plodovi sazrijevaju polovinom juna, imaju 7,8% šećera i 0,51% kiseline, one koje sazrijevaju polovinom avgusta 10,14% šećera i 0,46% kiseline, a one koje sazrijevaju koncem avgusta i početkom septembra imaju 11,2% šećera i 0,46% kiseline.

Osim šećera i kiseline u plodovima bresaka ima hlapivog ulja, kalija, željeza, vitamina C, vitamina grupe B i karotina.
U sjemenkama ploda ima do 57% masnog ulja, zatim hlapivo ulje, glikozid amigdalin i druge stvari.

Plodovi bresaka su omiljeno voće u svježem stanju i na tržištu se praktički nalaze skoro preko cijele godine. Osim toga oni su važna sirovina u prehrambenoj industriji, gdje ih konzerviraju, izrađuju kompote, džemove i drugo. Sok od plodova breskve naročito je prijatan i preporučuje se posebno za djecu i bolesnike.
Breskve pojačavaju sekreciju probavnih žlijezda i utiču na dobru probavu, ali se ne preporučuje da ih jedu dijabetičari i gojazni. Zbog značajnog sadržaja kalija u plodovima, preporučuje se da se sviježi plodovi i proizvodi od njih uključe u obroke srčanih bolesnika.
Breskvino ulje je vrlo cjenjeno u farmaceutskoj industriji, gde služi kao razblažitelj nekih ljekovitih tvari, predviđenih za potkožne i mišićne injekcije. Upotrebljava se i za pripremanje tekućih masti.
U narodnoj medicini upotrebljavaju se čajevi od lišća i cvjetova breskve.
Čaj ili sviježi sok istisnut iz lišća upotrebljava se kod reumatizma, glavobolja, nekih želudačno-crijevnih oboljenja.
Cvjetovi se preporučuju kao sredstvo za čišćenje i izlučivanje mokraće. Kod ekcema se stavljaju vrući oblozi čaja od lišća.
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013